Thursday, March 27, 2014

KÖK REZENE (FENNEL - FİNOKYO) YEMEĞİ



kok rezene fennel finokyo yeme i 1


     Arapsaçı otunu annem çok sevdiğinden, yabani rezene ile  erken yaşlarda tanışmıştık ama kök rezene ile tanışmam kendi adıma epey zaman aldı.İlk defa Burda dergilerinin son sayfalarında verilen yemek tariflerinde görüp merak ettiğim kök rezeneyi, Ankara'da Real marketler zincirinde Florence Fennel adıyla  satılmaya başlandığında hemen aldığımı hatırlıyorum.İzmir'de Finokyo adıyla da bilinen kök rezene sevildiğinden mi yoksa kültür olarak yetiştirildiğinden satışı yaygınlaştığından mı bilmiyorum son yıllarda hemen her manavda rastlıyorum.Aroması ve anason kokusu arapsaçı kadar yoğun olmayan rezene çoğu zaman et yemeklerinin yanına garnitür olarak yapılsa da,ben zeytinyağlı yemek olarak yapıyorum.


Malzemeler:


  • 2 adet kök rezene 

  • 1 adet büyük boy kuru soğan 

  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı 

  • 1 çay bardağı su

  • Tuz 



kok rezene fennel finokyo yeme i 2




Yapılışı:


  • Köke yakın bir yerden rezenenin dalları kesilir.

  • Kökü bıçakla dikine kesilir.

  • Taze dalları ve yaprakları doğranır.

  • İyice yıkanıp,süzgece alınır.

  • Yemeklik doğranmış kuru soğanlar zeytinyağında pembeleştirilir.

  • Rezeneler,su ve tuz tencereye eklenip, kapağı kapatılır.

  • Kısık ateşte kökler yumuşayana kadar pişirilir.



kok rezene fennel finokyo yeme i 3






No comments:

Post a Comment